Десь там далеко на Волині...

З нагоди 75 рінчиці створення УПА учні ЗОШ І-ІІІ ступенів села Товстолуг, а також шкіл Великогаївської ОТГ побували у музейному комплексі під відкритим небом «Табір ВО УПА «Волинь-Південь», що у Шумському районі Тернопільської області.
          Тут в далекому 1942 році було створено перші загони Української Повстанської Армії. Мандруючи нині лісовими стежками між дубів, беріз, кленів та смерек, вслухаючись у шум їхніх верховіть, ловиш себе на думці — вони — мовчазні свідки тих далеких буремних років. Це тут, під цими кронами наші повстанці проходили вишкіл, готувались до боїв, заліковували рани, хоронили померлих, молились за Україну, а у вільну хвилину, напевне, мріяли про щасливе майбутнє у своїй незалежній державі.
         Ми побували у приміщенні штабу УПА, біля каплички, спорудженої на тому місці, де тоді стояла невелика церква, біля криниці, у зброярні та на цвинтарі, де поховані 12 вояків, що померли від ран у повстанському шпиталі. Звичайно ж, померлих було значно більше, їх забирали хоронити родичі, а тих 12 не мали рідні у ближніх селах, тому навічно залишились у цьому лісі.
         Одна річ — читати чи слухати про героїчний шлях УПА, та зовсім інша — побувати на територіях подій, доторкнутися поглядом, думкою, рукою до цих місць. Дуже добре, що ми маємо змогу показати все це учням. При всій повазі до наших сусідів: поляків, угорців, словаків, румунів, чехів, в першу чергу навчімо наших дітей знати і поважати історію власного народу та не забувати усіх героїв, тих, що поклали колись і нині кладуть свої життя на вівтар незалежності України.
         Сьогодні в приміщенні штабу УПА я прочитала вислів О. Мисько, який став підсумком нашої екскурсії:
Хай покоління пам’ятає
По чому воля нам дана,
А Україна закарбує
Навік героїв імена.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конспект уроку "Ліквідація гетьманства та особливого усторою Гетьманщини та Слобожанщини". 8 клас історія України.

Розробка уроку для 6-го класу з інтегрованого курсу «Всесвітньої історія. Історія України»